Dette band fik den sidste dag i november 2024 temperaturen til at stige til tæt på kogepunktet, da The Runrig Experience gav koncert i Troldesalen, Vejen, den 30. november.

Denne aften mødte den rå skotske natur, dansk hygge og lyden af keltisk rock fyldte luften og blev tilsat midtjysk fælles sang, selv under de gæliske numre. Midt i Danmark omdannedes Troldesalen i Vejen til et stykke Skotland for én aften. Den varme belysning med grønne nuancer og symboler fra det skotske højland skabte rammen om en folkefest, hvor musikken og fællesskabet var i centrum. Det blev en rejse gennem Skotland, med musik som guide.

The Runrig Experience Beat The Drum er et professionelt tribute band, der hylder det skotske keltiske rockband Runrig. Det var tid til at “Dance Again” og andre utallige Runrig hymner, herunder Loch Lomond, Rocket to the Moon, Every River, Greatest Flame, Hearts of Olden Glory og mange flere som en del af den helt nye Runrig Experience.

NEJ, det var ikke Runrig, hvilket de selv indledte med at understrege, kun musiknørder som undertegnede kunne høre, hvor de store forskelle lå. The Runrig Experience er et velspillende band, men som en positiv ekstra oplevelse var de særdeles gode på vokalerne, alle sang fantastisk. De prøvede ikke på at være Donnie Munro (1974–1997), Bruce Guthro (1998–2018) eller Rory Macdonald, der altid har været den solide ankermand i Runrig.

Festen startede fra første tone, dele af publikum dansede, havde fællessang og nok en whisky i glasset?, hvilket gjorde, at aftenen ikke kun handlede om musikken. Det var en hyldest til den skotske folkesjæl, hvor dans og fællessang er en del af festen. Der manglede kun skotske specialiteter som en lille ceilidh, shortbread, scones og måske en lille dram whisky i pausen, men en kold dansk øl kunne da nydes og til rimelig pris endda.

Denne aften var en fejring af keltisk kultur med plads til lidt skotsk folklore og en fejring af midtjysk livsglæde. Hele salen var med fra første nummer til sidste strofe af Loch Lomond, der afsluttede denne kulturoplevelse.

MEN, hvordan startede The Runrig Experience? Bandets hjemmeside beskriver det selv som:

Da lockdown ramte i 2020, anede få, hvilken effekt pandemien ville få på musikindustrien i hele Storbritannien. Musikere, producere og managers fandt sig selv med mere tid mellem hænderne, end de nogensinde havde haft før. I stedet for travle turnéplaner stod de pludselig med tomme kalendere, mens spillesteder, teatre og koncertsale lukkede deres døre på stribe.
En af disse musikere var Richie Muir, en sanger/guitarist fra Edinburgh, bosat i Nottingham, men vigtigst af alt en stor og livslang fan af Runrig. Under lockdown oprettede Richie en Facebook-side dedikeret til akustiske covers af Runrig-sange fra forskellige årtier. Kort tid efter, i samarbejde med bandets manager Ben Marshall, opstod ideen om et liveshow, der skulle fejre Runrigs musik og projektet begyndte at tage form.

“Fra starten ønskede vi ikke at være et ‘look-a-like’-tribute-band. Vi ville skabe et show, der fejrer bandets musik. Ja, vi ville have, at det skulle lyde autentisk og repræsentere, hvad bandet stod for, men det handler ikke om at udfylde tomrummet efter dem. Det handler om at fejre deres musik og deres utrolige bidrag til musikindustrien, Skotland som helhed og de små, men betydningsfulde øjeblikke i deres fans liv. Vi ønskede at skabe et show, hvor folk kunne komme, nyde sig selv, synge, danse, fejre og mindes – og jeg tror virkelig, vi har gjort det.”

Tre måneder inde i jagten på bandmedlemmer var gruppen næsten komplet. Med Duncan MacDonald fra Skye på bas og hans søn Scott fra Glasgow (bosat i London) på trommer, blev de sluttet af den ekstremt talentfulde Jason Laing (fra Isle of Lewis) på guitar. Lineuppet bag forsanger og frontmand Richie Muir var næsten på plads. Med tilføjelsen af keyboard var bandet klar til at begynde prøverne. Selvom percussion-rollen endnu ikke er fyldt permanent, er der midlertidige percussionister klar til liveoptrædenerne for at sikre, at Runrigs karakteristiske lyd, som Calum MacDonald bidrog med, forbliver intakt.

Selvom Richie var bosat i Nottingham og Scott i London, viste geografien sig ikke at være en hindring, ikke engang under COVID-restriktioner. Bandet brugte Zoom og andre teknologier til at finpudse dele, udarbejde en setliste og planlægge alt, inden de samledes til intensive prøver for at opnå den autentiske standard, som projektet krævede.

Spol 12 måneder frem, og restriktionerne blev lettet nok til, at tiden var moden til at præsentere The Runrig Experience og Beat The Drum.

En ren askepot-historie.