Landets idrætsforeninger skal blive bedre til at give unge en stemme, når det kommer til beslutninger om deres træning og engagement i foreningslivet. Det er en af de centrale anbefalinger fra en ekspertgruppe under Danmarks Idrætsforbund (DIF), der arbejder på at fremme trivsel blandt børn og unge i idrætten.

Ifølge et studie fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) oplever mange unge, at de ikke bliver inviteret ind i det frivillige arbejde på lige fod med voksne. Mens de ofte har roller som trænere eller hjælpetrænere, er de sjældent repræsenteret i bestyrelser eller udvalg.

Unge mangler plads i beslutningsprocesserne

– Børn og unge trives og motiveres, når vi giver dem ansvar og tillid. Derfor er det så vigtigt, at trænere og ledere i idrætsforeningerne ser dem som en ressource, både i træningen og i det frivillige arbejde, siger Knud Ryom, lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og en af eksperterne bag anbefalingerne.

Ifølge IDAN’s undersøgelse er det kun mindre end to ud af ti idrætsforeninger, der aktivt inddrager unge i beslutningsprocesser. Samtidig peger studiet på, at unge oplever udfordringer med at spejle sig selv i en frivillighed, hvor opgavernes omfang og varighed kan virke uoverskuelige.

Gode eksempler viser vejen

Dragør Rugby Klub, som DIF har talt med, er et eksempel på, hvordan unge kan få større indflydelse, når foreningerne åbner døren, som DIF har snakket med. Her tog 15-årige Konrad Crusell initiativ til at blive en del af klubbens bestyrelse.

– Jeg synes, vi manglede noget, der talte mere til de unge. Derfor gik jeg til min formand og foreslog, om ikke jeg måtte komme i bestyrelsen. Heldigvis var han og bestyrelsen med på idéen. De har været åbne for mine forslag, som at bruge digitale værktøjer som Motivu for at få flere medlemmer, fortæller Konrad.

Konrad opfordrer både unge og foreninger til at tage initiativ.

– Jeg tror, foreningerne generelt skal være bedre til at invitere de unge ind og turde følge deres anbefalinger. Og så vil jeg også sige til de unge, at de skal søge indflydelsen, siger han.

IDAN: Fokus på ungeindsatser øger medlemstallet

Foreninger, der har haft succes med at tiltrække og fastholde unge, fremhæver flere indsatsområder. Ifølge IDAN’s rapport har fokus på fællesskab, ungeudvalg og støtte fra voksne været afgørende for vækst i ungemedlemmer.

De unge selv peger på behovet for fleksibilitet, støtte fra rollemodeller og en mindre kompleks vej fra idé til handling som vigtige faktorer. Disse elementer vil også spille en rolle i DIF’s kommende trivselsmodel, der forventes at blive præsenteret i sommeren 2025.

Et ambitiøst projekt

’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, som projektet hedder, er støttet af A.P. Møller Fonden med 85 millioner kroner og løber frem til 2027. Målet er at skabe bedre rammer for børn og unge i idrætten gennem øget kapacitet, trænerudvikling, trivsel og rekruttering.

– Vi ser rigtig mange foreninger, der ønsker et bedre miljø for børn og unge. Men det er desværre ikke så mange, der tænker på at inddrage dem, det rent faktisk handler om, aktivt i arbejdet. Det håber vi at sætte bedre i system med det kommende arbejde, siger Karin Ingemann, udviklingschef i DIF afsluttende.